Любомир Романків

Любомир Романків

entity.author.full_name | e

Один із творців IBM родом з Галичини

Любомир Романків народився 17 квітня 1931 року в місті Жовква на Львівщині. Громадянин Канади, один з творців жорсткого диска для персональних комп'ютерів і ноутбуків, в даний час - провідний вчений компанії IBM в області комп'ютерних технологій, автор і співавтор 67 патентів, директор відділу електрохімічної технології та магнетизму Дослідницького центру корпорації IBM у м. Йорктаун-Хайтс, штат Нью-Йорк.

Україна - одна з небагатьох країн світу, що бездумно роздаровує таланти, які заробляють для інших країн десятки мільярдів доларів прибутку щорічно. У цьому немає провини тих людей, чиї геніальні здібності отримали визнання за кордоном, але виявилися не потрібні Батьківщині. Їх досягнення - урок сучасним українцям і владі незалежної Української держави, що треба дбати про таланти і плекати їх, а не втрачати.

​​Любомир Романків народився в місті Жовкві теперішньої Львівської області у 1931 р. У 1944 р. він з батьками втік від наступаючих радянських військ до Мюнхена, потім сім'я переїхала до Канади, де Любомир Романків у 26 років (1957 р.) закінчив знаменитий Університет Альберти (пізніше університет став "альма-матер" для екс-голови МЗС України Андрія Дещиці), потім магістратуру, ставши доктором наук в галузі металургії та матеріалознавства в кращому технічному ВУЗі США - Массачусетському технологічному інституті, працюючи на провідну корпорацію з виробництва комп'ютерів (і 6-у по всьому світу) - знамениту IBM, в якій працює з 1962 року і донині.

Що винайшов для комп'ютера IBM Любомир Романків? Він один з творців жорсткого диска. Для простих користувачів ПК сам Любомир Романків пояснює все дуже коротко і образно.

"Коли ви включаєте комп'ютер, починають працювати відразу 7 моїх патентів. Коли вдарите перший раз по клавіші, і на екрані з'являється образ - це теж мої винаходи - магнітні голівки, які роблять запис на диску. Ці голівки, які я розробив, тонші за людську волосину. Коли натискаєте на літери - це теж моя робота", - саме так Любомир Романків описує частинку того, чого йому вдалося досягти в галузі розробок елементів обчислювальної техніки

Любомир Романків є автором понад 65 різноманітних патентів, більша частина з яких - в області комп'ютерних технологій. Він винахідник процесів побудови індуктивних та магнітно-опорних мікроголівок запису інформації. Це зробило можливою появу жорстких дисків і персональних комп'ютерів. Автор понад 150 наукових статей, редактор 10 томів матеріалів технічних симпозіумів США.

І не тільки IBM, але і Apple вважає Любомира Романківа співавтором свого успіху на ринку, оскільки ані Стів Возняк, ані Стів Джобс не отримали б всесвітню популярність, якби не винаходи Любомира Романківа - перший маленький жорсткий диск, який компанія ІВМ випустила на ринок. "Ми з колегами знайшли спосіб записувати інформацію на магнітну голівку. Тоді вона була розміром з квасолину, ми працювали, щоб її зменшити. У результаті вона стала приблизно з людську волосину. Тепер ці голівки є у всіх комп'ютерах і ноутбуках", - згадує Романків. А в Національному залі слави Вашингтона імена Стіва Джобса і Любомира Романківа знаходяться поруч.

Ще Любомир Романків - великий пропагандист і патріот незалежної України. Член Академії інженерних наук України, активний учасник української діаспори в США, член президії Всесвітнього конгресу вільних українців, член Наукового товариства імені Шевченка, активний пропагандист скаутського руху "Пласт".

Цікаве про Любомира Романківа

Вдома у Любомира Романківа немає власного комп'ютера. Такий нонсенс він пояснює тим, що робота забирає весь його вільний час, а вдома він воліє розслаблятися. Якби, за його словами, вдома також був ПК, відпочивати Любомир Романків, вірогідно, перестав би зовсім;

За значні досягнення Любомир Романків у 1993 році отримав медаль Перкіна - вищу нагороду Товариства хімічної промисловості США, у 1994 році - медаль Вітторіо де Нора від електрохімічного товариства США, у 1994 році - відзнаку пам'яті Морріса Н. Лібмана від IEEE, Винахідник Року за версією Асоціації прав інтелектуальної власності (2000, 2001);

Ім'я Любомира Романківа вписано до престижних виданнь "Хто є хто в науковому світі" і "Хто є хто в Америці", а в березні 2012 року він введений до Національного залу слави винахідників США (National Inventors Hall of Fame) поряд з Томасом Едісоном, Ігорем Сікорським, Стівом Джобсом і іншими;